fbpx
+48 728 546 001 jakubus@jakubus.pl

 

Pierogi znane i lubiane są w Polsce od lat. Prawdopodobnie delektujemy się tą potrawą od XIII wieku, kiedy to Jacek Odrowąż, zachwycony ich smakiem, przywiózł je na ziemie polskie z Kijowa. Ich tradycja jest na pewno wschodniosłowiańska, ale zawędrowały już w wiele zakątków świata.

Pierogi robią furorę do dziś. Danie to nie wymaga dużego wkładu finansowego, ale za to jest dosyć pracochłonne. Godziny poświęcone na lepienie pierogów w znakomity sposób wynagradza jednak smak gotowej potrawy. Do tego jest tyle możliwości! Pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, na słodko z owocami……. I wiele, wiele innych. Przekonaj się sam, jakie nadzienie mogą kryć pozornie znane i zadomowione pierogi odwiedzając Hotel Jakubus 4.08.2018

Proponowane rodzaje pierogów :

Pierogi ruskie

  • 6-7 ziemniaków;
  • 25 dag twarogu
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz

 

Pierogi kanadyjskie

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag chudego sera żółtego
  • 1 cebula
  • Olej
  • Sól, pieprz

 

Pielmienie

  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz
  • Zimna woda przegotowana

 

Pierogi włoskie

Włosi mają dwa rodzaje pierożków. Są to ravioli i tortellini.

W zależności od upodobań, możesz nadziewać je mięsem, serem ricotta lub szpinakiem. My polecamy ravioli z ricotta i szpinakiem

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Można alternatywnie zastąpić mięso wieprzowe drobiem albo wyeliminować całkiem mięso lub krewetki. Smak będzie oczywiście inny, ale równie bogaty.

Pierogi niemieckie

  • 25 dag szpinaku
  • 20 dag mielonej wołowiny
  • 20 dag kiełbasy cielęcej
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz

Pierogi meksykańskie

  • 20 dag mięsa mielonego
  • 5 dag sera żółtego
  • 5 dag czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • ¼ puszki kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Pierogi litewskie

  • 30 dag śliwek
  • 30 dag białego sera
  • 10 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka        
  • 4 dag masła
  • Cukier waniliowy
  • 5 dag mąki
  • 8 dag cukru

Pierogi „karaibskie”

  • 6 bananów
  • Słoiczek dżemu np. pomarańczowego lub ananasowego
  • Cukier do smaku

Pierogi filipińskie

  • Ugotowany kurczak
  • Jajko
  • Zielony groszek
  • Sól, pieprz

Pierogi z kapusta i grzybami
znane nam pierogi serwowane podczas świąt bożego narodzenia
– suszone grzyby
– kapusta kiszona
– słonina

Pierogi z batatem i bakłażanem ( specjalnie przygotowane  przez hotel Jakubus)
ziemniak barat
-majeranek
-czosnek
-bakłażan grillowany
– ocet balsamiczny
-ser feta

Akceptuję
'Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.'
EnglishGermanPolishRussian